Onze website gebruikt cookies

 • 31
  jul
  Fapa zoekt een wetenschappelijk medewerker

  De medisch-wetenschappelijke wereld boeit je en je hebt zin om te werken in een dynamische organisatie met groeipotentieel?

  Lees meer…
 • 26
  jul
  Bevraging over levensstijl

  Een gezonde levensstijl is belangrijk voor iedereen. Denken we maar aan aspecten als voeding, beweging, rookgewoontes, alcoholgebruik, zonnen,…, allemaal zaken waar we zelf invloed op hebben. Het is wellicht onnodig te zeggen dat bovenstaande stelling ook, en des te meer, geldt voor mensen die een erfelijke aanleg hebben voor kanker.

  Lees meer…
 • 18
  mei
  Terugbetaling psycholoog goedgekeurd

  Het Vlaams Patiëntenplatform vraagt reeds lange tijd de terugbetaling van een consultatie bij de psycholoog. Vanaf het najaar is deze terugbetaling een feit.

  Lees meer…
 • 17
  mei
  Save the date 17/11/18

  Volgende infoday in Brussel op zaterdag 17 november. Verdere info volgt.

  Lees meer…
 • 03
  mei
  Geneesmiddelen te duur?

  Oproep voor getuigenissen over problemen in de toegang tot geneesmiddelen.

  Lees meer…
 • 06
  mar
  Brochure over expertiseartsen en hun opdracht

  Als patiënt kom je niet alleen in contact met je huisarts of specialist. Soms krijg je ook te maken met een expertisearts: een preventieadviseur-arbeidsgeneesheer, een adviserend arts, een controlearts,...

  Lees meer…
 • 20
  feb
  28 februari Zeldzame Ziekten dag

  Het aantal mensen met een zeldzame ziekte in België, wordt geschat op 660.000 tot 880.000 mensen. Het gaat over zo’n 7000 verschillende aandoeningen. De expertise rond deze aandoeningen zit zeer verspreid en soms wordt de diagnose (daardoor) laat gesteld. De meeste van deze aandoeningen zijn genetisch en treffen dus een ganse familie. Zowel diegenen die de mutatie geërfd hebben als diegenen die ‘ontsnapt’ zijn moeten omgaan met de gevolgen op de gezondheid, perspectieven en kwaliteit van leven.

  Lees meer…
 • 23
  jan
  Pensioenrechten mantelzorgers

  Als je gratis en op regelmatige basis zorgt voor iemand die je nauw aan het hart ligt, bijvoorbeeld je kind met een handicap, een vriend met een chronische aandoening, een zorgbehoevende ouder, dan ben je een mantelzorger. Veel mantelzorgers geven een deel van hun job op om deze zorg te kunnen organiseren. Dit engagement heeft echter gevolgen voor je pensioen.

  Lees meer…
 • 07
  dec
  Infodag op 25 november in Leuven

  We verzamelden op zaterdag in het auditorium van UZ Leuven. Een waaier van onderwerpen gaande van immuuntheraptie, gynaecologische aspecten bij Lynch en Pre-implantatie genetische diagnostiek kwamen aan bod.

  Lees meer…
 • 15
  nov
  Terug aan de slag

  Met een chronische ziekte terugkeren naar de werkvloer: voor veel mensen is het een manier om onder de mensen te komen, deel uit te maken van een groep en een inkomen te verwerven. Er zijn echter ook vele "maar'en". Kan ik tijd maken voor mijn doktersonderzoeken? Zal mijn werkgever korte werkonderbekingen tolereren'? Allemaal terechte vragen.

  Lees meer…
 • 08
  nov
  Ouder van een ziek kind? Werk mee aan de bevraging.

  De zorg voor een ziek kind heeft een niet te onderschatten invloed op het hele gezin en de thuissituatie.

  Lees meer…
 • 04
  okt
  Gezondheid: een kostelijke zaak?

  Leven met een chronische en zeldzame aandoening heeft tal van gevolgen. Soms is er een preventieve ingreep nodig. Een regelmatig doktersbezoek hoort er wel altijd bij, het helpt immers om er op tijd bij te zijn zodat erger voorkomen wordt.

  Lees meer…
 • 28
  sep
  Snelle reacties worden beloond

  We vroegen onlangs de beoordeling van deze website door onze patiënten. We beloofden een cadeautje voor diegenen die snel reageerden.

  Lees meer…
 • 09
  aug
  Tips om vervelende symptomen te vermijden

  Winden laten is een heel normaal proces in het lichaam waarbij overtollige lucht/gas via de anus uit het maag-darmkanaal ontsnapt. Maar het kan wel heel vervelend zijn. Het is echter beter winden te laten dan ze in te houden, want de gassen kunnen uitstulpingen van de darmwand veroorzaken.

  Lees meer…
 • 11
  jul
  Worden alle kankers behandelbaar?

  Op 21 oktober 2017 wordt in Gent een congres georganiseerd onder het motto: 'van onderzoek tot hoop'. Het congres brengt alle betrokkenen samen en geeft een overzicht van de laatste trends en doorbraken in kankeronderzoek- en behandeling. De sprekers laten het vakjargon achterwege en leggen alles begrijpelijk uit. Dus als patiënt, familielid, student of sympathisant kan je alle lezingen makkelijk volgen.

  Lees meer…
 • 04
  jul
  Fitness4life

  Groot fitness evenement op het strand deze zomer!

  Lees meer…
 • 06
  jun
  Lotgenotencontactdag

  Onze collega's van de Nederlandse Lynch en Polyposis Vereniging houden regelmatig regionale contactdagen voor de aangesloten patiënten. De eerstvolgende gaat door op 17 juni in Heusden (Nl).

  Lees meer…
 • 11
  mei
  8 mei is Wereld Eierstokkankerdag

  Eierstok- of ovariumkanker krijgt veel minder aandacht dan borstkanker, maar is nochtans, na kanker van het baarmoederslijmvlies, de tweede meest voorkomende gynaecologische kanker: jaarlijks wordt deze diagnose bij bijna 900 vrouwen in België gesteld.

  Lees meer…
 • 04
  apr
  Het WIV-Kankercentrum zoekt deelnemers voor een focusgroep

  Er is een nieuwe DNA test ontwikkeld bij kanker waarbij verschillende genen tegelijk getest kunnen worden. Deze next-generation-sequencing (NGS) technologie kan al voor specifieke gevallen leiden tot een gepersonaliseerde behandeling. Er lopen verschillende onderzoeken om deze nieuwe test voor nog meer kankerbehandelingen te gebruiken.

  Lees meer…
 • 22
  mar
  Het invriezen van eicellen en zaadcellen vanaf nu terugbetaald voor kankerpatiënten

  Het verzekeringscomité van het RIZIV heeft het initiatief van Minister van sociale zaken en gezondheid, Maggie De Block, goedgekeurd om ‘oncofreezing’, dit is het invriezen van eicellen, zaadcellen en eileiderweefsel voor patiënten die behandeld worden voor kanker, terugbetaalbaar te maken.

  Lees meer…
 • 17
  feb
  FAPA op de Belgian Week of gastroenterology

  Op 9,10 en 11 februari ging het wetenschappelijk symposium in het vakgebied van de gastro-enterologie door in Antwerpen. De 19e editie van de Belgian Week bood opnieuw een variatie aan van onderwerpen: van de meest wetenschappelijk onderwerpen, via bijdragen over het voorkomen van darmkanker, tot een prijsuitreiking voor scholen met de beste voorlichtingscampagne rond het belang van het bevolkingsonderzoek.

  Lees meer…
 • 03
  feb
  Wereldkankerdag

  Elke 4e februari verenigt de wereld zich rond de problematiek van kanker. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen getroffen door deze ziekte. Maar er zijn ook onderzoekers, artsen, zorgprofessionals; allemaal mensen die met kanker en patiënten bezig zijn.

  Lees meer…
 • 20
  jan
  Immuuntherapie in de schijnwerpers

  Op zaterdag 14 januari vond de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de Belgian Group of Digestive oncology. Oncologen, gastro-enterologen en radiologen waren talrijk aanwezig op een koude zaterdagochtend. Verschillende dokters van onze Raad van Bestuur maken deel uit van deze groep.

  Lees meer…
 • 09
  dec
  Wat nu gedaan?

  Voor vele mensen is werken de normaalste zaak ter wereld. Het geeft hen een inkomen en een nuttig gevoel. Ze komen buiten en ontmoeten nieuwe mensen. Een job brengt structuur in hun dag en leven. Maar word je of ben je chronische ziek, dan is werken helemaal niet vanzelfsprekend.

  Lees meer…
 • 17
  nov
  Huidkankerpreventie

  Huidkanker rukt op. Jaarlijks krijgen in België naar schatting 2500˜” patiënten de diagnose 'kwaardaardige melanoom' te horen. Een goede screening en vroege behandeling zijn belangrijk. Maar huidkanker kun je vaak voorkomen door een gezondere levensstijl

  Lees meer…
 • 08
  nov
  Omega 3 en dikkedarmkanker

  Volgens een recent onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Gut, zou het eten van vette vis en/of het innemen van omega 3-vetzuursupplementen bij patiënten met dikkedarmkanker kunnen resulteren in een betere overlevingskans.

  Lees meer…
 • 16
  aug
  Uw mening telt!

  FAPA heeft als doelstelling patiënten en hun familie te ondersteunen en lotgenotencontact te organiseren. Daartoe is er de jaarlijkse infodag en de nieuwsbrief, maar we willen nog verder gaan. Daarom lanceren we deze mini-enquête om te weten te komen waarmee FAPA nog iets kan betekenen.

  Lees meer…
 • 02
  aug
  Rapport Levenskwaliteit

  Stichting Kankerregister publiceerde een rapport over de lange termijn-effecten van colorectale kanker. De resultaten kwamen er na een bevraging van een 600-tal patiënten over gans Vlaanderen die de diagnose kregen van colon- of rectumkanker.

  Lees meer…
 • 08
  jul
  Wie is Peto in de paradox van Peto?

  De paradox zegt dat het aantal kankers dat we zien ontstaan bij (dier)soorten die een groot aantal cellen hebben zoals de walvis of de olifant, veel kleiner is dan bij de mens. Richard Peto deed de observatie bij deze dieren.

  Lees meer…
 • 29
  jun
  Jaarverslag 2015 nu beschikbaar

  Het jaarverslag van FAPA van de werkzaamheden in 2015 kan je nu downloaden.

  Lees meer…
 • 10
  jun
  Levensloop in uw buurt

  In 2016 worden er weer verschillende « Levensloop »-evenementen georganiseerd. Ze symboliseren de strijd tegen kanker. Misschien is er binnenkort wel een Levensloop bij u in de buurt!

  Lees meer…
 • 13
  mei
  Verzekeringen voor chronisch zieken

  Het Vlaams Patiëntenplatform maakte voor 2016 opnieuw een vergelijking over hoe hospitalisatieverzekeringen voorafbestaande ziekten dekken, en hoeveel premie u daarvoor moet betalen.

  Lees meer…
 • 29
  apr
  Infodag op 19 november in Gent

  De jaarlijkse infodag voor patiënten en families is in voorbereiding.

  Lees meer…
 • 15
  apr
  Werkgroep op 2 juni 2016

  Er bestaat een werkgroep van actieve patiënten die samenkomt om input te geven aan het FAPA-team voor de organisatie van de infodag en voor de ontwikkeling van aanbod in ondersteuning aan patiënten en familie.

  Lees meer…
 • 30
  mar
  'Sharen' en 'liken'

  FAPA website heeft sinds kort een Facebook-knop. Dat wil zeggen dat je onze site kan ‘liken’ en ‘delen’.

  Lees meer…
 • 11
  mar
  Week van de diëtist 2016

  Onder de slogan "Nonsens! Laat je niks wijsmaken, vraag raad aan je diëtist" wordt op 14 maart de campagneweek van de diëtisten vereniging afgetrapt.

  Lees meer…
 • 23
  feb
  Het dichtstbijzijnde toilet vinden in een click!

  Het overkomt iedereen al eens: buitenshuis dringend op zoek moeten naar een toilet. Vooral voor mensen met een chronische darmaandoening is het zaak om zo snel mogelijk ergens terecht te kunnen.

  Lees meer…
 • 17
  feb
  FAPA aanwezig op de Belgian Week of Gastroenterology

  Deze 18e editie is doorgegaan van donderdag 18 februari tot zaterdag 20 februari;

  Lees meer…
 • 16
  feb
  De infodag 2016 is voorzien voor het najaar

  Ook in 2016 voorzien we een infodag voor patiënten en families. Wil u op de hoogte gehouden worden, stuur dan een mailtje naar info@belgianfapa.be

  Lees meer…
 • 30
  jan
  FAPA -Infodag 14 maart 2015 te Brussel

  De FAPA - infodag voor FAP en Lynch Syndroom patiënten heeft plaatsgevonden op zaterdag 14 maart 2015 en kende alweer een groot succes. Hieronder vindt u een verslagje van de dag

  Lees meer…
 • 05
  jul
  Levensloop

  Levensloop is een feestelijk evenement voor alle leeftijden. Het draait helemaal rond solidariteit en fondsenwerving voor de strijd tegen kanker. Gedurende 24 uur lossen geparraineerde of gesponsorde teams elkaar af.

  Lees meer…
 • 05
  jul
  PCG-Werkgroep

  De volgende bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 13 september 2013.

  Lees meer…
 • 05
  jul
  PCG-werkgroep

  Al een hele tijd geleden dat we nog 'ns bijeenkwamen met het PCG-werkgroepje...!

  Lees meer…
 • 01
  okt
  Infodag

  Infodag 30 november 2013

  Lees meer…