Fapa

Vroege opsporing

Komt Lynch-syndroom in je familie voor of is de genetische mutatie door DNA-analyse geïdentificeerd? Dan is het belangrijk om regelmatig bepaalde onderzoeken te laten doen. Als er al darmkanker in je familie voorkomt, is het niet verstandig om te wachten tot er symptomen of klachten optreden. Met regelmatig onderzoek is het mogelijk om een vroege diagnose te stellen en preventief te werken: poliepen tijdig verwijderen kan namelijk kanker voorkomen.

Darm en rectum

Lynch-syndroom verhoogt het risico op kanker van de dikke darm en het rectum aanzienlijk. De controle van de dikke darm en het rectum moet op zeer jonge leeftijd beginnen, met een eerste coloscopie rond de leeftijd van 20-25 jaar. Die moet om de één tot twee jaar worden herhaald.

Soms zijn er meer controles nodig, afhankelijk van de resultaten van het onderzoek of de kwaliteit van de voorbereiding. Tussendoor moet je letten op bloedingen en ongewone buikpijn.

Endometrium en eierstokken

Het endometrium is het slijmvies dat de binnenkant van de baarmoeder bekleedt en verantwoordelijk is voor menstruatiebloedingen. Lynch-syndroom verhoogt het risico op baarmoederkanker aanzienlijk, vooral na de leeftijd van 45 jaar. Maar de kanker kan zich ook vroeger ontwikkelen, waardoor controle vanaf de leeftijd van 30 jaar aanbevolen is. Naast menstruatie moet je alert zijn op gynaecologische bloedingen: bespreek dit altijd met je gynaecoloog of huisarts. Ook gynaecologische bloedingen na de menopauze moeten worden onderzocht. Je moet jaarlijks een gynaecologisch consult ondergaan als onderdeel van je reguliere controle.

Met deze tabel plan je gemakkelijk je afspraken.

Type onderzoek Leeftijd Interval
Bekkenonderzoek 30 jaar 1 jaar
Echografie 30 jaar 1 jaar
Endometriale biopsie 30 jaar 1 jaar

Lynch-syndroom verhoogt vanaf de leeftijd van 40 jaar ook het risico op eierstokkanker. De eierstokken zijn kleine organen die zich in de bekkenholte bevinden, waardoor ze moeilijk te controleren zijn. Tot op heden zijn er geen onderzoeken die een effectieve controle mogelijk maken. Daarom wordt preventieve chirurgie vaak aanbevolen voor patiënten met een mutatie in de genen MLH1 en MSH2, bij wie er een verhoogd risico is op baarmoederkanker en eierstokkanker. Deze behandelingsoptie moet worden besproken met een multidisciplinair team (geneticus, chirurg, gynaecoloog), zodra de kinderwens vervuld is.

Andere

Komen er andere vormen van kanker in de familie voor, zoals kanker aan de maag of de urineleiders? Dan krijgen familieleden het advies om die organen regelmatig te laten controleren om het ontstaan van tumoren te voorkomen.

Met deze tabel plan je gemakkelijk je afspraken.

Systeem Type onderzoek Leeftijd Interval
Maag oesofageale-duodenale fibroscopie 30 jaar 3 tot 5 jaar

(De frequentie van de onderzoeken varieert afhankelijk van de familiegeschiedenis en het type mutatie.)

Urineleiders Urineonderzoek met cytologie 30 jaar 1 jaar

(Controle wordt aanbevolen voor patiënten met een mutatie in het MSH2-gen en voor patiënten met een familiegeschiedenis van kanker.)


Copy link
Powered by Social Snap