Nieuws

De informatiedag 2017 vindt plaats in Leuven. Het programma vind je onderaan.

Op 19 november 2016 was er een informatiedag in Gent. Volgende onderwerpen kwamen aan bod: desmoïd-tumoren, erfelijkheidsraadpleging, voeding en vertering. Voor diegenen die er niet konden bijzijn of voor diegenen die het nog eens willen nalezen, zijn er de presentaties.

20
feb
28 februari Zeldzame Ziekten dag

Het aantal mensen met een zeldzame ziekte in België, wordt geschat op 660.000 tot 880.000 mensen. Het gaat over zo’n 7000 verschillende aandoeningen. De expertise rond deze aandoeningen zit zeer verspreid en soms wordt de diagnose (daardoor) laat gesteld. De meeste van deze aandoeningen zijn genetisch en treffen dus een ganse familie. Zowel diegenen die de mutatie geërfd hebben als diegenen die ‘ontsnapt’ zijn moeten omgaan met de gevolgen op de gezondheid, perspectieven en kwaliteit van leven.

Lees meer…
23
jan
Pensioenrechten mantelzorgers

Als je gratis en op regelmatige basis zorgt voor iemand die je nauw aan het hart ligt, bijvoorbeeld je kind met een handicap, een vriend met een chronische aandoening, een zorgbehoevende ouder, dan ben je een mantelzorger. Veel mantelzorgers geven een deel van hun job op om deze zorg te kunnen organiseren. Dit engagement heeft echter gevolgen voor je pensioen.

Lees meer…
07
dec
Infodag op 25 november in Leuven

We verzamelden op zaterdag in het auditorium van UZ Leuven. Een waaier van onderwerpen gaande van immuuntheraptie, gynaecologische aspecten bij Lynch en Pre-implantatie genetische diagnostiek kwamen aan bod.

Lees meer…
15
nov
Terug aan de slag

Met een chronische ziekte terugkeren naar de werkvloer: voor veel mensen is het een manier om onder de mensen te komen, deel uit te maken van een groep en een inkomen te verwerven. Er zijn echter ook vele "maar'en". Kan ik tijd maken voor mijn doktersonderzoeken? Zal mijn werkgever korte werkonderbekingen tolereren'? Allemaal terechte vragen.

Lees meer…
08
nov
Ouder van een ziek kind? Werk mee aan de bevraging.

De zorg voor een ziek kind heeft een niet te onderschatten invloed op het hele gezin en de thuissituatie.

Lees meer…
04
okt
Gezondheid: een kostelijke zaak?

Leven met een chronische en zeldzame aandoening heeft tal van gevolgen. Soms is er een preventieve ingreep nodig. Een regelmatig doktersbezoek hoort er wel altijd bij, het helpt immers om er op tijd bij te zijn zodat erger voorkomen wordt.

Lees meer…
28
sep
Snelle reacties worden beloond

We vroegen onlangs de beoordeling van deze website door onze patiënten. We beloofden een cadeautje voor diegenen die snel reageerden.

Lees meer…
09
aug
Tips om vervelende symptomen te vermijden

Winden laten is een heel normaal proces in het lichaam waarbij overtollige lucht/gas via de anus uit het maag-darmkanaal ontsnapt. Maar het kan wel heel vervelend zijn. Het is echter beter winden te laten dan ze in te houden, want de gassen kunnen uitstulpingen van de darmwand veroorzaken.

Lees meer…
11
jul
Worden alle kankers behandelbaar?

Op 21 oktober 2017 wordt in Gent een congres georganiseerd onder het motto: 'van onderzoek tot hoop'. Het congres brengt alle betrokkenen samen en geeft een overzicht van de laatste trends en doorbraken in kankeronderzoek- en behandeling. De sprekers laten het vakjargon achterwege en leggen alles begrijpelijk uit. Dus als patiënt, familielid, student of sympathisant kan je alle lezingen makkelijk volgen.

Lees meer…